Menu

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Ταξίδι στο Μιλάνο

Ταξίδι στο Μιλάνο   


Ταξίδι στο Μιλάνο
Αν η Ρώμη είναι γνωστή για τη γλυκιά ζωή, το Μιλάνο είναι o ορισμός του στιλάτου lifestyle. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας είναι σήμερα η πρώτη τη τάξη οικονομική δύναμη της χώρας. Και, βέβαια, συνώνυμο της μόδας ή καλύτερα μία από τις πρωτεύουσές της, αφού εδώ ( όσο και στο Παρίσι και το Λονδίνο ) δημιουργούνται οι νέες τάσεις και το ντιζάιν, ενώ εδώ έχουν τη βάση τους κάποιοι από τους μεγαλύτερους ιταλικούς οίκους μόδας. Με λίγα λόγια, οι Μιλανέζοι έχουν το στιλ στο DNA τους! Η πόλη μοιάζει να είναι σε διαρκή κίνηση. Δύσκολο να μη σας συνεπάρει με τους φρενήρεις ρυθμούς της ή να μη σας ενθουσιάσει με την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά της. Η αισθητική υπάρχει παντού, στα κτίρια, στα καταστήματα, στα προϊόντα, στη διασκέδαση, στο φαγητό και, φυσικά, στη μόδα. Για να πάρετε μόνο μια μικρή, αλλά χαρακτηριστική γεύση από το Μιλάνο –ιδίως αν βρεθείτε εκεί μόνο για weekend– κάντε την κλασική τουριστική διαδρομή, η οποία ξεκινά από το κέντρο και τον πανέμορφο γοτθικό καθεδρικό Duomo με την πλατεία και την GalleriaVittori
o Emanuele ΙΙ. Στη συνέχεια κινηθείτε βορειοανατολικά, προς τη Via Montenapoleone, όπου βρίσκονται οι μπουτίκ μεγάλων οίκων μόδας, προσπεράστε τις και κατευθυνθείτε προς την Galleria d’Arte Moderna και τους κήπους Giardini Pubblici. Στην ουσία η καρδιά της πόλης χτυπάει στην GalleriaVittorio Emanuelle ΙΙ και στο Χρυσό Τρίγωνο, δηλαδή στη Via Mοntenapoleone και τους γύρω δρόμους, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα ακριβά καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Υπάρχουν όμως και δρόμοι για μικρότερο βαλάντιο, όπως η Via Torino, όπου θα βρείτε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων ρούχων και αξεσουάρ, ή η Largo Carrobbio, με μικρές μπουτίκ για πιο εναλλακτικό ντύσιμο.
Τι να δείτε
Duomo
Ο καθεδρικός είναι ο δεύτερος σε μέγεθος στην Ιταλία και ο τρίτος παγκοσμίως. Αυτό το επιβλητικό μνημείο της Αναγέννησης αποτελείται από 3.200 μαρμάρινα γλυπτά και 135 κωδωνοστάσια καθώς και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας στην πιο ψηλή κορυφή του, σύμβολο της πόλης: οι ντόπιοι το αποκαλούν χαϊδευτικά «La Madonnina» ( μικρή Madonna ). ( www.duomomilano.it ).
Teatro alla Scala
Η περίφημη Σκάλα του Μιλάνου: για να έχετε την ευκαιρία να τη θαυμάσετε, θα πρέπει να έχετε κανονίσει από πριν την ξενάγησή σας. Ενδεικτικά –και ανάλογα με τον τύπο της περιήγησης– θα επισκεφτείτε τη σκηνή, το βασιλικό και τα χρυσά θεωρεία καθώς και την προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσα, για να ανακαλύψετε τους κρυφούς θησαυρούς της Όπερας, όπως η θέση του υποβολέα κ.ά. ( www.teatroallascala.org ).
Κανάλι Νaviglio Grande
Πρόκειται για το παλιότερο κανάλι της πόλης και η περιοχή γύρω του είναι από τις πιο γραφικές. Η ιστορία του Mιλάνου είναι συνυφασμένη με τα κανάλια του και η βόλτα στη συγκεκριμένη περιοχή θα σας αποζημιώσει.
Castello Sforzesco 
Έδρα του Δουκάτου του Μιλάνου κι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης, σήμερα στεγάζονται εδώ μουσεία και σημαντικές συλλογές έργων τέχνης ( www.milanocastello.it ). 
Santa Maria delle Grazie 
Φιλοξενεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι –μετά την «Τζοκόντα» –, τον «Μυστικό Δείπνο». Για να τον δείτε όμως, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα ( www.grazieop.it ). 
Pinacoteca di Brera 
Διαθέτει μία από τις καλύτερες συλλογές ιταλικής τέχνης από τα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ( www.brera.beniculturali.it ).
Βασιλική του Sant’Ambrogio 
Χτισμένη τον 4ο αιώνα σε βασιλικό ρυθμό και ανακαινισμένη τον 11ο σε ρωμαϊκό, είναι πιθανώς είναι η παλιότερη ιταλική εκκλησία.
Βιβλιοθήκη Ambrosiana 
Περισσότερο γνωστή διότι διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων, σχεδίων και σημειώσεων του Ντα Βίντσι, αποτελεί ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ευρωπαϊκής κουλτούρας και για επιπλέον ένα λόγο: φιλοξενεί μεγάλο αριθμό βιβλίων και χειρογράφων από τις αρχές του Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Στους χώρους της φιλοξενείται και η Πινακοθήκη Ambrosiana ( www.ambrosiana.eu ). 
Galleria d’Arte Moderna 
Στεγάζεται στη νεοκλασική Villa Reale και παρουσιάζει έργα του 19ου και του 20ού αιώνα των Καρά, Ντε Κίρικο, Μοντιλιάνι, Μοράντι κ.ά. Σε ξεχωριστό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Marino Marini με ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά ( www.gam-milano.com ).
Giardini Pubblici 
Οι καταπράσινοι κήποι σχεδιάστηκαν σε αγγλικό στιλ από τον Τζουζέπε Πιερμαρίνι το 1786 κι επεκτάθηκαν το 1857, για να συμπεριλάβουν τη Villa Reale και το Palazzo Dugnani. Είναι ιδανικοί για βόλτα αλλά και για να ξαποστάσετε κάνοντας lunch break!
Santa Maria presso San Satiro 
Τα σχέδια και τα αντικείμενα εδώ φαίνονται τρισδιάστατα εξαιτίας της περίφημης τεχνικής της ψευδαίσθησης ( trompe l’oeil ), η οποία χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή πολλών ανακτόρων και ναών κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.
Μουσείο Poldi Pezzoli 
Ιδρύθηκε το 19ο αιώνα ως ιδιωτική συλλογή του Gian Giacomo Poldi Pezzoli και της μητέρας του Rosa Trivulzio. Σήμερα περιλαμβάνει μια εκτενή συλλογή έργων Βορειοϊταλών, Ολλανδών και Φλαμανδών καλλιτεχνών ( www.museopoldipezzoli.it/en ).
Μουσείο Bagatti Valsecchi 
Στο κέντρο της πόλης, ήταν το σπίτι των βαρόνων Bagatti Valsecchi και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές συλλογές τους από την ιταλική Αναγέννηση. Εδώ θα έχετε τη δυνατότητα, πέρα από τα έργα τέχνης, να δείτε δείγματα αριστοκρατικής μιλανέζικης διακόσμησης του 19ου αιώνα (www.museobagattivalsecchi.org ) 
Νεκροταφείο Monumentale 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου